Payday Loans
2024 május 08, szerda
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

400 laptop az iskoláknak

kiskpHajdúszoboszlón 4 iskola 51 millió forint UNIÓS támogatást nyert a digitális tanulás megalapozásának elősegítésére. A mai rendezvényen Bényei Sándor projektmenedzser,Varga Imre irodavezető és az iskolák képviselői beszámoltak arról, hogy az elmúlt 2 hónapban megtörtént az eszközök és a programok beszerzése. Az iskolák összesen 400 db. laptopot helyeztek üzembe. Jelenleg a legfontosabb feladat a pedagógusok felkészítése, de ezzel párhuzamosan a gyerekek is óriási lelkesedéssel ismerkednek a technikával.

 

 

DSC_0004

TIOP pályázat a számok tükrében:

o       51 600 304 Ft-ot nyert laptopok beszerzésére, azok üzemeltetését elősegítő eszközökre és szoftverekre,

A pályázat keretében 2011. január elején már megérkeztek az informatikai eszközök a „tanulói laptop” pályázatként ismert, 100%-os támogatottságú pályázat keretében.

A projekt által a város iskoláiban összesen 17 tanteremben minden tanuló padjára laptop kerülhet:

o       a Gönczy Pál Kéttannyelvű Általános Iskolában 3 tanterem (68db laptop)

o       a Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola 3 tanterem(67 db laptop)

o       a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola 6 tanterem (123 db laptop)

o       a Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola 5 tanterem (125 db laptop) és az ahhoz szükséges rendszer segíti az oktatást.

A nyertes iskolák pedagógusai már lassan 2 éve várják a digitális tananyagokat és az internet használatot elősegítő eszközöket.

Jó hír, hogy egy másik pályázat keretében digitális táblákat is nyertek az intézmények, ott még a közbeszerzési eljárást ezután írják ki.

 DSC_0026

Cél:

Ø     a digitális tanulás megalapozásának elősegítése,

Ø     az információs és kommunikációs technikák elsajátítása a pedagógusok részéről.

Ø     Az informatikai akadálymentesítés (az érintett iskolák között van olyan intézmény, ahol a tanulók csupán 20-25%-a jut az az internethez, mert nincs a családnak számítógépe).

 

DSC_0029

A város által kiírt sikeres közbeszerzést követően a debreceni CTS Informatikai Kft nyerte el a 47.990.000.-Ft, értékű eszköz-beszállítást.

DSC_0039

Felmerült, hogy az iskolák közül a Gönczy Pál Kéttannyelvű és a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola nem rendelkezik megfelelő technikai háttérrel a tanulói laptopok fogadására, ezért szükség volt az elektromos hálózat és az internet hálózat bővítésére.

DSC_0034

A Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola felújított épületében korszerűsítésre került

Az elektromos hálózat , a Thököly Imre Kéttanyelvű Általános Iskola pedig fokozatosan építette ki a megfelelő hátteret.

DSC_0048

Nagy kihívás a következő félév a négy iskola pedagógusainak, hiszen az új eszközök kezelése, tanulási folyamatba történő bevonása a pedagógusok számára is tanulást feltételez. Ebben a folyamatban a Thököly Imre Kéttanyelvű Általános Iskola pedagógusai szereztek már gyakorlatot, hiszen az intézmény évek óta fejleszti ezt a területet és 2010 ősze óta IKT referencia iskola minősítést szereztek.

 DSC_0093

A projekt szoros összefüggésben valósulhatott meg a TÁMOP 3.1.4 pályázattal- az abban vállalt IKT eszközhasználat képezte az igénylés alapját. Ebben a vállalásban óvatos volt a Gönczy Pál Kéttannyelvű Általános Iskola és a Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola, okkal vállalt többet a Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola , hiszen többéves innovációval vezették be az IKT eszközhasználatot.

DSC_0083

Komoly vállalás a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola részéről az 5 tanterem működtetése, de a nevelőtestület lelkes, innovációs lehetőségnek tekinti a lehetőséget.

Problémát jelent az eszközök technikai hátterének kialakítása, ebben az érintett intézmények (Gönczy, Pávai) elektromos és internet hálózatának bővítése elengedhetetlen.

 DSC_0091

2011. január 11-én a projekt megvalósult, leszállításra került minden hardver és szoftvereszköz Korrekt, szakszerű szolgáltatás jellemezte a közbeszerzést  és a beszállító cégeket.

Jelenleg a tanulási fázis zajlik, a 383 tanulói laptop és a 17 felnőtt laptop „beépítése” a tanulás- tanítás folyamatába.

Ebben a városban vitathatatlanul a Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola jár elől. Ezt bizonyítja, hogy IKT referencia intézménnyé, akkreditált jó gyakorlattá váltak és január végén régiós konferenciát is rendeztek.

A tanulók között van aki már otthonosan mozog a neten, de van aki még csak most került gépközelbe.Az esélyegyenlőségről csak annyit, hogy van olyan csoport ahol csupán 20% jut internethez, viszont van olyan is ahol ez a szám 90%. A tanulócsoportokat és a pedagógusokat is nagy lelkesedéssel oktatja a Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola tanára Fekésházi Tibor. A mai programot egy rögtönzött gyakorlati bemutatóval zárta a Thököly Iskolában.

Szoboszlói Színes– Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)