Payday Loans
2024 május 18, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Laptopok a hajdúszoboszlói sulikban

laptop_4A téli szünet után 383 db laptop várja a hajdúszoboszlói tanulókat három általános és egy középiskolában. A szép karácsonyi ajándékkal a diákok és tanárok helyzete jelentősen javul! A számítógép használat nem csak a digitális tananyag elsajátítását teszi lehetővé. A gyermekek végre azt is megmutathatják, mire képesek az informatika világában! A modern technika alkalmazása révén valószínűleg más tanulási stratégiákra lesz szükség már az általános iskolákban. Lehet, fordul a kocka? A tanár is tanulhat a diáktól?

 

 

A kicsik sokkal jobban értenek a számítógépekhez, a mobilokhoz és a különböző kütyükhöz, mint a felnőttek. Ők már  PSP világban nőttek fel. Én elakadtam a PS2 játékban, az osztott képernyőnél, ovis fiam az első körben lepipált. Felhasználói szinten képes vagyok kezelni a gépemet, amin ezt a cikket írom, de gyűlölöm a napi több száz üzenetet, sms-t, a jelszavakról és kódokról nem is beszélve. Legnagyobb gyermekem szívesen segít, ha megkérem valami számgépes dologra, de arra esélyem sincs, hogy utána csináljam, mert olyan gyorsan jár a keze a billentyűzeten, hogy nem tudom követni. Szóval minden elismerésem azoké a tanároké, akik heteken belül megkapják az új eszközöket, laptop_151 600 304 forint értékben és a pályázati kiírás szerint elkezdik a  gépek és szoftverek használatát. Az új laptopok nem porosodhatnak a tároló szekrényekben, minél hamarabb be kell őket kapcsolni, mert a pályázati óra ketyeg. Igaz az ötlet nem mostani, már két éves és az összeg is, amiről a beszerzés szólhat, de ezek a kulisszák mögötti apróságok, mint ahogy az is, hogy a négy iskolából csak kettő alkalmas a gépek azonnali beüzemelésére. A január tehát mozgalmas lesz. A Gönczyben és a Pávaiban először az elektromos hálózatot kell olyan szintre hozni, hogy a kapott gépeket egyszerre tudják tölteni. Bővíteni kell az internet kapacitást, a fejekben lévő tudást és persze minderről dokumentációkat készíteni, ahogy az lenni szokott a pályázatok során. A HEG és a Thököly szerencsés, az egyiket most újították fel, a másik pedig évek óta készül a feladatra, IKT referencia intézmény. A feladat azonban mindenhol sok munkával jár majd január első két hetében. A közbeszerzési tendert nyert CTS Informatikai KFT legkésőbb január 11-ig leszállítja az összes gépet, az önkormányzat leltárba veszi és a gyerekek minden bizonnyal nagyon fognak örülni a laptopoknak.

 

laptop_3A 100%-os támogatottságú TIOP 1.1.1-09/1-2010-0092 pályázat keretében négy hajdúszoboszlói iskolában összesen 17 tanteremben minden tanuló padjára laptop kerülhet:

  • a Gönczy Pál Kéttannyelvű Általános Iskolában 3 tanterem (68db laptop)
  • a Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola 3 tanterem(67 db laptop)
  • a Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola 6 tanterem (123 db laptop)
  • a Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola 5 tanterem (125 db laptop) és az ahhoz szükséges rendszer segíti az oktatást.

A nyertes iskolák pedagógusai már lassan 2 éve várják a digitális tananyagokat és az internet használatot elősegítő eszközöket.

Jó hír, hogy egy másik pályázat keretében digitális táblákat is nyertek az intézmények, ott még a közbeszerzési eljárást ezután írják ki.

 

laptop_2A városi projektnyitó napon először Dr. Sóvágó László, városunk polgármestere köszöntötte a jelen lévő pedagógusokat és kívánt nekik sok szerencsét a digitális munkához, majd  Bényei Sándor projektmenedzser mutatta be a pályázatot. A résztvevő tanárok megtudták, hogy sikeres közbeszerzést követően a debreceni CTS Informatikai Kft nyerte el a 47.990.000.-Ft, értékű eszköz-beszállítást, melyről a cég két vezetője, Keczeli Csaba igazgató és Göntér Zsolt ügyvezető beszélt.

 

laptop_5A számítógépes szakemberek szerint is nagy kihívás lesz a következő félév a négy iskola pedagógusainak, hiszen az új eszközök kezelése, tanulási folyamatba történő bevonása a pedagógusok számára is tanulást feltételez. Ebben a folyamatban a Thököly Imre Kéttanyelvű Általános Iskola pedagógusai szereztek már gyakorlatot, hiszen az intézmény évek óta fejleszti ezt a területet és 2010 ősze óta IKT referencia iskola minősítést szereztek. Lehet hozzájuk menni gyakorlatra és aztán megvalósítani a célokat, melyek többek között a digitális tanulás megalapozásának elősegítése, az információs és kommunikációs technikák elsajátítása a pedagógusok részéről és persze az informatikai akadálymentesítés, hiszen több tanuló azért nem fér ma Magyarországon az internethez, mert nincs, nem lehet a családnak számítógépe.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)