Payday Loans
2024 május 18, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Ismét Hajdúszoboszlóra figyel az ország

DSC_0097

 

Az idegenforgalomban dolgozó szakemberek rangos találkozója volt szerda délután a Hotel Silverben. Az ország minden részéből érkeztek neves előadók a

„Hajdúszoboszló új minőségű turisztikai menedzseléséért” című rendezvényre. A vendégeket Kabály Zsolt, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft.ügyvezetője, mint házigazda fogadta, és rövid bevezető után felkérte Dr.Sóvágó Lászlót, városunk első emberét, hogy nyissa meg a rendezvényt.

 

DSC_0012

 

DSC_0008

Dr. Sóvágó László polgármester kifejtette, hogy mit köszönhet Hajdúszoboszló a gyógyvíznek, az itt élő emberek megélhetését, boldogulását hogyan alakítja az idegenforgalom. Többek között elmondta hogy:

„Hajdúszoboszló 404 éves történelme páratlan kulturális értékével, a több mint 80 éves fürdő- múlt, melynek eredményeként létrejött Európa legnagyobb fürdőkomplexuma egyfelől nagyszerű adottság, másfelől jelentős kihívás a város vezetése számára.

A város turizmusát irányító új szervezet, a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. hivatott arra, hogy úgy  tegye vonzóvá vendégeink számára a napfényes fürdővárost, hogy az, sokszínű szolgáltatásaival együtt egységes képet mutasson

A háttérben dolgozó sok-sok vállalkozás összefogása a cél, egy hatékonyabb közös munka, közös megjelenés érdekében és ugyanakkor a Turisztikai Desztinációs Menedzsment szakmai irányítása a biztosítéka annak, hogy mindez a város kiemelkedő marketingjét eredményezi.”

DSC_0015

DSC_0059

Horkay Nándor a VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Igazgatója hangsúlyozta, hogy a TDM Szervezetfejlesztés a magyar turizmus megújításának egy kiemelt intézményfejlesztési területe, ilyen mélyreható és szerkezeti változás a Tourinform Irodai Hálózat hazai létrejötte óta nem történt Magyarországon. Kiemelten fontos a TDM modell nemzeti exportja a Határon túli magyarok lakta területek irányában is, s ebben az egyes hazai TDM szervezetek, így a hajdúszoboszlói is kiemelt szerepet játszhatnak.

Kiemelten fontos 2010 és 2011. évi feladat a Magyar Turisztikai desztinációk és Menedzsment-szervezetek Szövetségének a létrehozása, mint szakmai érdekérvényesítő és lobby szervezet, továbbá a TDM központi koordináció szakmai és személyzeti megerősítése. Hangsúlyozta, hogy a 2010-2011-es pályázati kiírásokban lehetőséget kell teremteni az évek óta húzódó TDM IT fejlesztésre, további helyi, térségi és regionális TDM szervezetek fejlesztésére. 
A hajdúszoboszlói TDM szervezet előtti kiemelt feladat az elnyert fejlesztés sikeres, s a helyi véleményformálók, döntéshozók számára eredményes megvalósítása, továbbá a Debrecennel, Hortobággyal és további térségi szervezetekkel (pl. megye, egyetem, kiemelt vállalkozók) a Hajdú Élményvilág Térségi TDM szervezet létrehozása, s a szükséges pályázati források biztosítása.

Kiemelt további feladatok: a TDM szervezet új szolgáltatási épületének fejlesztése a Határon átnyúló fejlesztési program keretében, továbbá szakmai együttműködési megállapodások, s stratégiai partnerségek, értékesítési, információszolgáltatási és marketing együttműködések tető alá hozása, s egy sikeres tervezési, s projektszintű felkészülés az Új Széchenyi Terv és a 2010-20 fejlesztési időszakra (pl. Debrecennel közösen egy Európai szökőkút/vízi élménypark létrehozása, Debrecennel való karékpáros elérhetőség és közös, garantált programok megteremtése, Aktív turisztikai, selfness, mindness, illetve gyógyászati turisztikai fejlesztések, valamint a Silver economy fejlesztése, a Fürdő Promenád kiterjesztése és kialakítása az önkormányzatig).

DSC_0016

DSC_0064

Máté Lajos a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének Elnöke,a Városi Turisztikai Bizottság Elnöke az előadását a négy évvel ezelőtt történtekkel kezdte:

DSC_0037

„ Már 18 éve dolgoztam Hajdúszoboszló turizmusában ez az idő elég arra, hogy a szükséges tapasztalatokat és látásmódot megszerezze az ember, s talán még nem túl hosszú ahhoz, hogy elveszítse készségét és képességét a dolgok alakítására.

Csakis azonos elvek mentén, közös célokat kitűzve, együttes felelősségvállalással, professzionális kutató-és marketingmunkával, számon kérhető teljesítményt felmutatva teremthető meg az a kohéziós erő, ami kibillenteni képes statikus állapotából a turisztikai piacon mára már elavult, eredményt termelni csak korlátozottan képes reflexeket.

Mielőbbi paradigmaváltásra, gondolkodásmódunk átprogramozására van szükség, mert amire Dél-Tirolnak még 20, de Burgenlandnak is 12 éve volt, nekünk 5 évünk sem lesz. A piacon ott tülekednek a semmiből feltörő desztinációk. Az utazás szabadsága és az internet mindenhatósága permanens és azonnali alkalmazkodást követel meg mindannyiunktól.

A mai nap apropója ezért az én felfogásom szerint nem csupán egy megnyert pályázat  végrehajtási szakaszának első, kötelezően kipipálandó lépése, hanem egy újfajta gondolkodásmódnak, cselekvőképességnek a kezdete. Amiről még nem tudjuk, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, de bíznunk kell benne, mert kimenetele befolyásolja majd városunk jövőjét, s ez most rajtunk múlik.

 DSC_0039

Óriási előny, hogy Szoboszlón nem a TDM pályázat segítségével kell turizmust csinálni. Nálunk a vonzerő, a hozzá kapcsolódó turisztikai infrastruktúra a benne dolgozó szakemberek által már régóta összeállt komplex termékké. Alapvetően megvalósul az élmények ígérete és kimunkált fogyaszthatóságuk feltételrendszere is. Amiben a pályázat segítségünkre lehet, az a továbblépés innen. Külön-külön eddig is mindenki tette a dolgát, és jól végezte azt.

A városban működik Európa dinamikusan feljődő, legnagyobb fürdője, ami az idei évben is hatalmas beruházással, az élményfürdővel gazdagodott. A turisztikai szakma felkészült szakemberei hosszú évek óta folyamatosan gyarapodó tagsággal szakmai szervezeteket, egyesületeket működtetnek. A város turizmusa imponáló számokkal büszkélkedhet. A közös cél az, hogy ez így is maradjon, s ehhez szükségünk van a TDM-re. A verseny folyik és mindenki nyerni akar.”

 DSC_0005

A program többi előadásáról még részletesen beszámolunk. Katona Ilona-Vígh Tamás-Kabály Zsolt- Dr. Könyves Erika.

Szoboszlói Színes– Buzási L. – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások

 
-1 #1 ubi40 2010-09-10 13:51
Majd ha a város legalább"2/3-t" a méltán népszerű fürdő szintjére emeli a város vezetése a lakók hathatós együttműködésév el akkor hátradőlhetünk és elmondhatjuk"ez jó mulatság férfimunka volt".Addig még sok víz lefolyik a Kösíly medrében!? szoboszloihirek.hu/.../...
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)