Payday Loans
2024 május 17, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Önkormányzati választás 2010 Hajdúszoboszló 1.rész

varoshaza_thumb

Megszületett a végleges határozat az őszi választásokkal kapcsolatban. A testület 12 tagú lesz, nyolc egyéni és három listás képviselő dolgozhat majd együtt a polgármesterrel. A következő anyagban olvashatnak az új körzethatárokról is.

A  körzetek részletes bemutatása a cikkünk folytatásában olvasható.

H A T Á R O Z A T

 A választási eljárásról szóló módosított 1997. évi C. törvény 102. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény  5. §  (2)  bekezdésében  meghatározottak szerint

 HAJDÚSZOBOSZLÓ

településen a megválasztható önkormányzati képviselők  számát 11 főben határozom meg, melyből

 8 képviselő egyéni választókerületi, míg 3 képviselő kompenzációs lista

alapján szerez képviselői mandátumot.

 Határozatomat közzé kell tenni az önkormányzat hirdető-tábláján, a Hajdúszoboszló újságban, valamint a www.hajduszoboszlo.hu honlapon. A közzététel kezdő időpontját (nap, óra) igazolható módon az alaphatározatra rá kell vezetni, illetőleg visszaigazolás esetén az alaphatározat elválaszthatatlan részeként kell kezelni.

 Határozom ellen a közzétételtől számított két napon belül a Területi Választási Iroda Vezetőjéhez (4026. Debrecen, Piac u. 54.) lehet illetékmentes kifogással élni. Kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetőleg a választási eljárás alapelveinek megsértésére hivatkozással bárki benyújthat. A kifogásnak a határozat közzétételétől számított második nap – legkésőbb 2010. július 14-én – 16.00 óráig meg kell érkeznie az elbírálásra jogosulthoz.

A kifogásnak tartalmaznia kell a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait, a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét, a kifogás benyújtójának választása szerint telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetőleg kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát, vagy elektronikus levélcímét.

 I N D O K O L Á S :

A választási eljárásról szóló  - 2010. évi LX. törvénnyel módosított - 1997. évi C. törvény 102. §-ának (1) bekezdése alapján a helyi választási iroda vezetője a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszáma alapján február 15-ig meghatározza és a helyben szokásos módon közzéteszi a települési önkormányzat képviselő-testülete megválasztható tagjainak számát.  Ezt a rendelkezést legelőször a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. évi általános választásán kell alkalmazni.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 5. §-a értelmében a 10.000-nél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma 25.000 lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum.

Hajdúszoboszló város lakosságszáma a 2010. január 1-jei állapotnak megfelelően 23.660 fő.

A lakosságszámnak megfelelő önkormányzati képviselő összesen 11 fő lehet, melyből 8 egyéni választókerületi, míg 3 kompenzációs listás képviselő.

A leírt indokok alapján a rendelkező rész szerint határoztam.

Határozatom a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 5. § (2) bek. a.) pontján, a választási eljárásról szóló – 2010. évi LX. törvénnyel  módosított  - 1997. évi C. törvény 102. § (1) bekezdésén, a kifogás benyújtásának lehetősége ugyanezen törvényhely 102. § (3) bekezdésén  alapszik. Az illetékmentességet az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 1.) pontja alapján állapítottam meg.

Hajdúszoboszló, 2010. július 1.

 Dr. Vincze Ferenc

HVI vezetője

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)