Payday Loans
2024 május 17, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

A zene mindenkié Hajdúszoboszlón!

korus_15Kodály Zoltán gondolatát, egy igazi állítmánnyal megtoldva,  „Legyen a zene mindenkié!” mondta Fasang János, Fasang Árpád legifjabb fia Hajdúszoboszlón, a Pedagógus Kórusok Országos Találkozóján. Június 12-én több helyszínen csaknem hatszázan hirdették, micsoda ereje lehet a zenének, az éneklésnek.

 

 

A fenti gondolat lehet a Fasang-i életmű értelme, mely életben tartásáról a család által alapított Fasang díj gondoskodik, melyet idén Hajdúszoboszlón adtak át.

korus_11

A nagy pillanatra a program zárásaként került sor, a Szoboszlói Színes bevezetőjében csupán felkeltette az érdeklődést és most nézzük az előzményeket és a dalos nap programját.

A Pedagógus Kórusok Országos Társasága tavaly ünnepelte megalakulásának 20 évfordulóját. A Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Városi és Pedagógus Énekkar alapító tagja ennek a szervezetnek, melynek elnökségétől kórusunk 2010-ben felkérést és megbízást kapott az országos kórustalálkozó megszervezésére.

korus_30

A találkozóra 18 énekkar érkezett, több mint 550 dalossal, s június 12-én 17órától 3 helyszínen adtak koncertet az együttesek városunkban. A Református Templomban, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár Dísztermében és a Hunguest Hotel Béke Színháztermében 6-6 kórus közös éneklésével indult a nagyszabású dalos találkozó. Mindhárom helyszínen műsorra tűzték Erkel Ferenc műveit, melynek időszerűségét a nagy magyar zeneszerző születésének 200 évfordulója jelentette.

korus_38

Országos Pedagógus Kórusfesztiválnak korábban is adott már otthont városunk, 16 évvel ezelőtt épp 16 énekkar részvételével Török Zoltán alapító karnagy kezdeményezésére rendeztek hasonló zenei ünnepet nálunk.

A hazai énekkar és Hajdúszoboszló kitűnő házigazdának bizonyult, pontos, körültekintő, szervezés, tökéletes összhang az előadásokon és a közös nagy fellépésen a Harangháznál!

Énekkarunk a Békében lépett színpadra, majd bevárva a városközpontból induló dalos-társakat a Szent István parkban tették fel a koronát a napra. A Szilfákalján végighaladó éneklő csoportok megállásra késztették a járókelőket, s a júniusi kánikulában egymás után nyíltak ki az ablakok, a különleges szerenád élménye sokakat  a meglepetés erejével ért.

A Harangháznál dr. Sóvágó László köszöntötte az éneklő Vendégeket, s itt került sor a Fasang Árpád-díj átadására is.

korus_8

A díjat idén Göbölyös Lídia, a Pedagógus Kórusok Országos Társaságának Titkára és Hoffmanné Kemenes Vera, a Komáromi Pedagógus Énekkar karnagya kapta.

korus_14

A találkozót közös énekléssel zárták. Ritka, különleges pillanatok, a szabadtéri szakrális térben  a több száz énekes  által felzendülő művek felejthetetlen élményt nyújtottak.

 

További fotók a KÉPGALÉRIÁBAN!

 

Hozzászólások

 
-1 #1 Guest 2010-07-06 13:38
Örömmel láttam, és hallgathattam is a kórusokból.Grat ulálok a monumentális szervezésért!
Sajnálom, hogy most a rendezvénynek nem voltam résztvevője a műtétem miatt, de a médián keresztül mindenről értesültem.
Üdvözlettel:Mih ályné Margó
B.L.Kórus Hajdúszoboszló
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)