Payday Loans
2024 április 18, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Két év börtön a nagyhegyesi kegytárgytolvajnak

IMG 8585-001Már többször beszámoltunk a rendőrségi híreink között arról, hogy Nagyhegyesen egy helyi férfi betöréssel kegytárgyakat és pénzt lopott. A rendőrség felderítette az ügyet és az elején még tagadó gyanúsított beismerte tettét, együttműködött a hatóságokkal, sőt még a sajtóval is, igaz, nem járult hozzá, hogy róla képfelvétel készüljön, az ilyenkor szokásos "kitakarást" saját maga megoldotta.

 

 

A konkrét ügyről a következőket tudtuk meg Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkártól:

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság bíróság elé állítás keretében a mai napon ítéletet hozott a K. László ellen kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal, vallási tisztelet tárgyára elkövetett lopás bűntette miatt indult büntetőügyben.
A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 2 rendbeli lopás bűntettében - melyből 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett. A járásbíróság a férfit 2 év börtönbüntetésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Ugyanakkor a bíróság a próbaidő tartamára elrendelte K. László pártfogó felügyeletét.
A bíróság ítélkezése alapjául elfogadta a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség feljegyzésében foglalt tényállást. A cselekmények elkövetését a vádlott a nyomozás során és a tárgyaláson is beismerte.
2015. július 25. és augusztus 06.közötti időben, pontosabban meg nem határozható időpontban a vádlott ittas állapotban a Nagyhegyesi Református Misszió Egyházközség tulajdonában lévő gyülekezeti házba jogtalan eltulajdonítási szándékkal, a szúnyoghálót kivágva és az ablakot betörve jutott be. A magával vitt csőfogóval leszerelt réz gázcsapokat, csaptelepeket, WC csaptelepet – melyekkel és egy alumínium létrával távozott a helyszínről.

IMG 8586-002


2015. augusztus 6-án hajnali fél kettő körül hasonló céllal jelent meg a nagyhegyesi református templomnál - ahol időnként a görög katolikus egyház is tart istentiszteletet. Az oldalsó ablak üvegét kézzel betörte, kinyitotta az ablakot, és bemászott. A templomban öngyújtójával világított, magához vett a református egyház tulajdonát képező különféle kegytárgyakat (pl. kelyhet, keresztelő kancsót, gyertyatartót, stb.), illetve a görög katolikus egyház tulajdonában lévő vallási tárgyakat (pl.réz kelyhet, gyertyatartókat, kézi keresztet, stb.).
A vádlott a cselekményével a református egyháznak 52.500 forint lopási és 6.500 forint rongálási, míg a görög katolikus egyháznak 52.800 forint lopási kárt okozott. K. László az eljárás során az ellopott tárgyakból a még meglévőket önként visszaszolgáltatta a nagyhegyesi körzeti megbízott megkeresése útján. Így a görög katolikus egyháznak okozott lopási kár teljes egészében, míg a református egyháznak okozott kárból 27.200 forint megtérült.
A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott már volt büntetve vagyon elleni bűncselekmények miatt, valamint, hogy a jelen eljárás tárgyát képező lopást kis közösség sérelmére követte el.
Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy a kár döntő részben megtérült, a vádlott az eljárás során beismerő vallomást tett és megbánó magatartást tanúsított.
K. László a tárgyaláson elmondta, hogy szándékában áll bocsánatot kérni a református és görög katolikus egyház képviselőitől.

Mivel az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az a mai napon jogerős.

IMG 8588-004

IMG 8591-007

IMG 8592-008

IMG 8595-011

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

 

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)