Payday Loans
2024 május 18, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Programajánló az Észak-alföldi régióban

image002

 

 

május 14. (9.00) – május 15. (10.00)

6. Nemzetközi Molnártalálkozó

Túristvándi, Vízimalom

Polgármesteri Hivatal, Lakatosné Sira Magdolna, Tel.: +36 44/721-112, 44/721-058, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , http://www.turistvandi.hu

Rendezvényünkkel nem kisebb dologra vállalkozunk, mint egy rövid időutazás keretében bemutatni a régi molnárok munkáját, életmódját, a rájuk jellemző gasztronómiai érdekességeket. Mindezt pedig úgy, hogy a résztvevő országok, tájegységek gazdag kontrasztjaival, vagy épp hasonlóságaival ismerkedhessenek meg az érdeklődők.

 

május 15.

Debreceni 3Próba: Kerékpártúra

Útvonal: Debrecen – Vámospércs (vasúton); Vámospércs – Nyírmártonfalva – Nyíracsád – Nyíradony (vonal túra, kerékpár + vasút)

Táv: 30 km

Idő: 2-2,5 óra

Gyülekező: 8.50-9.00 között a Nagyállomáson a Vámospércs felé induló vonat peronjánál

Indítás: Vámospércs vasútállomás, 9.40

(Jelentkezés, részletek: 52/412-250, www.iranydebrecen.hu) 

május 15.  9.30

  1. 1. Simonyi Óbester Nemzetközi Lovas Fesztivál

Debrecen

Helyszín: Nagyerdei Stadion és környéke (www.simonyinapok.hu )

 

május 15.  9.00-13.00

„Bográcsos” focikupa

Debrecen

Program: futballt szerető csapatok barátságos mérkőzése, majd a helybéliek bográcsban főtt finomságokkal vendégelik meg a csapatokat

Helyszín: Kismacsi Közösségi Ház (Debrecen-Kismacs, Napraforgó u. 1-3., Tel.: 52/716-698)

 

május 15.

Gyorsulási futam

Helyszín: Debreceni repülőtér (Mikepércsi út, Tel.: 70/522 00 16)

május 15. 18.00

Váradi Roma Café koncert

Debrecen

Helyszín: Főnix Csarnok (Kassai út 28., Tel.: 52/518-497)

Az idén 10 éves, nagy népszerűségnek örvendő Váradi Roma Cafe együttes 2 év után ismét koncertkörútra indul, melynek során "Ez van" című új albumok lemezbemutató koncertjére is sor kerül. A koncertkörút első állomása a debreceni Főnix Csarnokban lesz.

A Váradi Roma Cafe a koncertkörút az elmúlt 10 év munkásságát dolgozza fel. A körút végén az együttes születésnapi záró koncertjét előre láthatóan december végén budapesti helyszínen tartja.

 

május 15. 20.30

Neoton Família koncert

Debrecen

Helyszín: Oláh Gábor utcai Sportcsarnok (Oláh G. u. 5., Tel.: 52/412-250)

A nagysikerű Neoton Família tavaszi turnéjának egyik fontos állomása május 15-én Debrecenben lesz, ahol a csapat óriási koncertet adott a 2008-as virágkarneválon. A sikerük az óta is töretlen. A csapat tagjai: Végvári Ádám, Csepregi Éva, Baracs János /öcsi/, Bodza Andrea, Lukács László, valamint az időközben felcseperedett Heatlie Dávid, Éva fia. A 2 órás élő koncerten új szerzemények is elhangzanak majd, és persze biztos felcsendülnek az olyan legendás slágerek, mint a SANTA MARIA, a 220 FELETT, a NYÁR VAN, a MONTECARLO, és a HOLNAP HAJNALIG.

 

május 15. 8.00

Országos Csúszdabajnokság

Debrecen, Aquaticum Mediterrán Élményfürdő

A debreceni Aquaticum Mediterrán Élményfürdő elsőként rendez Magyarországon országos csúszdabajnokságot. A leggyorsabbak és legügyesebbek első alkalommal 2010. május 15-én szombaton mérettethetik meg magukat a citromsárga és narancssárga csúszdákon az országos bajnoki címért. Az idén megrendezett első fordulót augusztus 23-án és december 4-én újabb forduló követi majd.

5 kategóriában várják a jelentkezőket, a versenyzők gyermek és családi kategóriában indulhatnak a bajnoki címért. A kategóriánkénti győztesek kupát, oklevelet, élményfürdő-belépőt, a szponzorok ajándékait és kedvezményes üdülési lehetőséget nyernek az Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotel****-ben. A verseny résztvevői számára a verseny idején az Aquaticum Termál és Wellness Hotel**** 10%-os kedvezményt biztosít csomagajánlataiból. Minden résztvevő egy emlékoklevéllel és egy pólóval térhet haza a versenyről.

Bővebb információ és regisztráció: www.aquaticum.hu/csuszdabajnoksag

 

május 15.  7.00

  1. I. Böszörményi Dísznövény és Ízek Fesztiválja

Hajdúböszörmény

Információ: Gajdán Antalné, Tel: 30/9037-415 E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Hajdú 400 Hagyományőrző, Kertészeti és Kulturális Egyesület, Fodor Pálné, Tel: 20/571-3761

Programok: 07: 00 – 08: 00 – Szabadtéri bográcsos főzőversenyre érkezők: - Fogadása - Regisztrációja – nevezési díj fizetése - Helyfoglalása – érkezési sorrendben 08: 40 Ünnepélyes megnyitó (Színpad) 09: 00 Versenyindítás, tűzgyújtás 12: 00 – 13: 00 Ételek folyamatos leadása a zsűrinek, zsűrizés 16: 00 Eredményhirdetés minden kategóriában A nap folyamán a színpadon szórakoztató kulturális programok lesznek.

 

május 15. 7.00-től

6. Öhönforgató Verseny és Néptánctalálkozó

Tiszavasvári, Városi Strandfürdő, Nyárfa u. 6/a.

Találkozások Háza Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Tel.: +36 42/520-000, 42/520-001, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , http://www.kulturatvasvari.hu

A rendezvény három egymáshoz szorosan kapcsolódó szabadidős programot kínál: piknik-jellegű gasztronómiai verseny, népművészeti bemutató és kirakodóvásár, szabadtéri és színpadi produkciók (pl. lovasbemutató, íjászat, néptáncegyüttesek műsora, könnyűzenei sztárfellépők) várják az érdeklődőket.

 

május 15.

II. Halkolbász Fesztivál

Szolnok

Szombaton megrendezésre kerül a II. Halkolbász Fesztivál Szolnokon, a Szolnoki Főiskola Tiszaligeti Campus-szán. A fesztiválon halkolbásztöltő verseny, kulturális műsor, kiállítás és vásár is lesz. A fesztiválról, a halkolbász receptjéről a következő honlapon lehet részletes tájékoztatáshoz jutni

http://www.halkolbaszfesztival.eu

 

május 15-16.   8.00-tól

XII. Kevi Juhászfesztivál

Túrkeve, Petőfi tér

Polgármesteri Hivatal, Tel.: +36 56/364-111 56/361-030     E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. www.turkeve.hu

2010-ben már a tizenkettedik Kevi Juhászfesztivál kerül megrendezésre, melynek visszatérő programjai: juhnyíró bemutató, birkapörköltfőző verseny, népművészeti és népzenei rendezvények, kirakodóvásár.

 

május 15.

A vert csipke a magyar népművészetben

Túrkeve

Túrkevén kerül megrendezésre „A vert csipke a magyar népművészetben” című kiállítás, amely a XII. Kevi Juhászfesztivál időtartama alatt  tart nyitva.

Helyszín: Vadász Pál Kiállítóterem

További információ: Tel: 56/ 361- 183, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , www.fintamuzeum.hu

 

május 15 (8.00)- május 16. (9.00)

Hagyományőrző Hétvége Jászboldogházán

Jászföld Hagyományőrző Egyesület Hagyományőrző Hétvégét szervez Jászboldogházán. A rendezvény keretein belül kerül megrendezésre vasárnap a fogathajtó verseny melynek helyszíne a Bartal-tanya.

További információ: Szűcs Csilla: Tel: 06 30 9680- 434, Szmetena Róbert: Tel: 06 30 6052- 665, Pesti Róbert: Tel: 06 30 2618- 446 E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , www.jaszfold.hu

 

május 15.-június 15.

XVIII. Sajtófotó Kiállítás

Debrecen

Helyszín: Kölcsey Központ Kiállítóterem (Hunyadi u. 1-3., Tel.: 52/518-497)

Magyar Sajtófotó Kiállítás az utóbbi évtizedekben az egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb hazai kulturális eseménnyé vált. A legtöbb pályamű az emberábrázolás-portré, a természet és tudomány, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, a művészet és a bulvár, humor, zsáner kategóriában érkezik. A Szolnoki Galériában Az ismeretlen Robert Capa (H)Arcok című kiállítás nyílt. „A világ leghíresebb háborús fotósá”-nak tárlata május 30-ig tekinthető meg.

További információ: Tel.: 56/510-155,  www.djm.hu

május 18. 9:00-17:00

Múzeumi Világnap

Nyíregyháza-Sóstófürdő, Sóstói Múzeumfalu

1977 óta az év egy napján, nevezetesen május 18-án különös figyelem fordul a múzeumok felé: ez a Múzeumi Világnap, melynek alkalmából 1992 óta az ICOM (a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) minden évben más-más mottóval hívja fel a közönség érdeklődését a múzeumok és a társadalom kapcsolatára. Az idei  kiemelt téma a „Múzeumok a társadalmi harmóniáért” , mely jól tükrözi ennek az intézményfajtának az emberek életében betöltött fontos szerepét.

E gondolathoz csatlakozva a Sóstói Múzeumfalu az idén kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a pedagógusok jobban megismerjék az intézmény sokrétű tevékenységét, s ennek birtokában nagyobb számban kísérjék el hozzánk a rájuk bízott gyerekeket. Bízunk benne, hogy akik így megismerkednek a múzeumban őrzött népi kultúra emlékeivel, felnőttként máshogyan tekintenek majd a tárgyakra, a népszokásokra vagy a folklóralkotásokra.

Május 18-án délelőtt 10 órától rendhagyó tárlatvezetésen mutatjuk be a múzeum rejtett kincseit, ismertetjük meg tucatnyi kézműves tevékenységének fortélyait, s az új magtárunkba kötetlen beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket. Az már hagyomány, hogy a kézműves mesterségeket ki is lehet próbálni, s az anarcsi házunk kemencéjében készült kenyérlepényt meg is lehet majd kóstolni. Akik a népi játékokra kíváncsiak, többek között gólyalábon járást, petrencerúd tartást vagy patkódobálást is gyakorolhatnak.

Természetesen egyéb meglepetések is várják a hozzánk érkezőket: nem elég, hogy e napon belépőjegy váltása nélkül térhet be bárki a múzeumba, hanem még apró ajándékkal is kedveskedünk minden látogatónak.

 

május 18.

Mesék szárnyán – a Ghymes együttes gyermekműsora

Szolnok, Aba Novák Kulturális Központ

A Ghymes együttes olyan felvidéki magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Zenéjük magyar, és közép- és kelet-európai gyökeren táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések, és improvizációk alapján kialakult az egyedi hangzás világuk, a Ghymes-zene. A zenekar alapító tagjai a Szarka Gyula és Szarka Tamás testvérpár.

 

május 19. 19.00 óra

Zséda koncert

Szolnok, Aba Novák Kulturális Központ

1994-ben Szűcs Gabriellával, Kovács Péterrel és László Boldizsárral alapították meg együttesüket, Cotton Club Singers néven. Adrienn 2001-ben kilépett a formációból és azóta szólókarriert folytat. 2008-ban jelent meg Adrienn negyedik albuma Rouge címmel. Az album első kislemeze a Fekete Rúzs, amely a VIVA TV slágerlistáján elérte az első helyet. A Rouge album következő kislemeze az És Megindul a Föld, 2009. legjátszottabb hazai dala lett. 2009-ben elérkezett az idő, hogy megszülessen az a nagyszabású koncert show, mely ötvözi magában mindazt, amitől az elmúlt évek alatt Zséda neve fogalommá vált. Eggyé a zenei igényességgel, a kompromisszumok nélküli minőséggel. 2009 májusában a Budapest Sportarénában adott teltházas koncertet. Zene,látvány tökéletes elegye, hogy a 2009-ben színpadra álmodott show mindenki számára felejthetetlen élmény legyen. A műsorban új hangszerelésben hangzanak el Zséda legismertebb dalai, és a legfrissebb slágerek is.  A Zsédát kísérő zenekarban az ország legjobb zenészei kaptak helyet. Adrienn több társadalmi szerepet is vállal. Többek között a Mellrák ellenes küzdelem és az Együtt a természetért kampány arca, valamint az Összefogás a családon belüli erőszak ellen kampány támogatója.

Főbb díjai: Fonogram -díj Az év hazai klasszikus pop-rock albuma (Rouge 2009), EMeRTon-díj az Év énekese (2004), ArtisJus Zenei Alapítvány díja (2004)

Zsédenyi Adrienn több társadalmi szerepet is vállal. Többek között a Mellrák ellenes küzdelem és az Együtt a természetért kampány arca és az Összefogás a családon belüli erőszak ellen kampány támogatója.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)