Payday Loans
2024 május 18, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Olvasói levél 4.

Kérdem én-2!

Az előző cikk folytatásaként újra csak azzal kezdeném, hogy milyen remek érzés a tavasz megérkezése! Ennek a virágok látványa, a kellemes illatok még kellemesebb érzete mellett a kétkerekűek megjelenése, illetve elszaporodása a már-már nyárias melegben ad számomra nyomatékot. Nagyszerű program bárki számára – aki megteheti – egy kiadós séta a belvárosban, vagy a park környékén. Nem csak egészséges, de fel is töltődik tőle az ember a hétköznapi robot után. Azonban sajnos az egészség néha igencsak veszélybe kerül!

Jó néhány évvel ezelőtt – míg nem volt kerékpárút – az emberek azon háborogtak (joggal!), hogy életveszélyes a Szilfákalján, a 4-esen kerékpározni! Most pedig, hogy van, életveszélyes (néha) sétálni a Szilfákalja páros oldalában! Akárki vizsgálódhat a forgalom tekintetében. Nem kell hozzá csak egyetlen perc: nézzék meg, hogy az alatt az egy perc alatt hány biciklis közlekedik a kerékpárúton, és hány a Szilfákalja páros oldalában! Én rászántam azt a bizonyos egyetlen percet: 9-1 arányban nyertek a páros oldal versenyzői!!! Míg a kerékpárutat egyetlen biciklis vette igénybe, addig a páros oldalon, a Műv. Háztól a Bocskai ABC-ig 9-et számoltam meg. Amikor megjelennek a rend éber őrei, nagyon tudják a szabályokat és rögvest lepattannak a bicikliről és átavanzsálnak illemtudó gyalogossá. Hogy is van ez? Biztos, jó dolog és kényelmes a gyalogos forgalomban kerékpározni, intézni a bokros teendőket, bevásárolni! De kérdem én, az is jó dolog, hogy száguldozva veszélyeztetik mások egészségét? Főleg most, hogy nyakunkon a nyár, az idegenforgalom, a turisták számának tekintélyes megszaporodása!

De van egy másik kétkerekű társaság, akinek nem ártana a körmére nézni! Itt vannak városunk nagyra becsült motorosai! Tévedés ne essék, nem vagyok ellensége a kétkerekűeknek, de zavaró azt látni, hogy tesznek a szabályokra, vagy mások nyugalmára és sokszor ész nélkül száguldoznak, versenypályának nézve városunk útjait! Itt a jó idő és hangossá vált a város! Bizonyára jó érzés a motorosoknak, ha mindenki őket nézi, vagy hallja. Tesznek is érte tisztességgel, hogy rájuk legyen figyelve! Nagyot szól a „kiherélt” kipufogó, hangos a gyorsasági motor, látványos az egykerekezés és a sebesség hajszolása! De nem kellene ezt máshol művelni? Igaz, hogy ott nem látja senki, de legalább nem veszélyeztetnek senkit! Amikor beindul a motoros-szezon, lépten-nyomon azt hallani, látni, hogy toleranciát kérnek – mármint a motorosok –, de mi van a pihenni vágyókkal? Ők nem érdemelnének egy kis odafigyelést? Nem jó dolog éjszaka a motorbőgésre ébredni, vagy a gyereksírásra, esetleg amikor anya-apa babakocsiban sétálna a gyerekekkel, de a gyermek nem tud aludni, mert percenként száguldozik el mellettük egy motoros! Biztos akadnak olyanok, akiknek ez tetszik, de kérdem én, hol a kölcsönös tolerancia? Remek dolog a motorozás, a sebesség, a szabadság érzése, de az is remek lenne, ha a megfáradt emberek pihenni tudnának!

Kérdem én! Ki az, aki tud tenni annak érdekében, hogy ezek a gondok mérséklődjenek, adj’ Isten megszűnjenek! Tudom, hogy utópisztikus gondolat a probléma megszűntetése, de legalább a kísérlet legyen meg rá! Esetleg meg kellene szervezni egy fórumot a gyalogosok és a motorosok, kerékpárosok között? Összeengedni őket és vitassák meg a problémát, vagy annak megoldását! Tudom, hogy kevés a rendőr, de nem lehetne valahogy határozottabb fellépésre bírni őket?

Macza

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)