Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

KÉP-FOTÓ-KÉP kiállítás a Kastély Hotelben

IMG 8339-005Pénteken délután kiállítás nyílt három szoboszlói alkotó munkáiból. A kiállításnak Katona László és felesége, a Hajdú Kastély Hotel tulajdonosai adtak otthont. A házigazda, a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy nem áll tőle távol a művészeti tevékenységek támogatása, hisz ő maga is zenei vénával rendelkezik.

 

 

A két festőművésznek, Varga Istvánnak és Kátay Gyulának már az elmúlt évek (évtizedek) alatt több kiállítása is volt, itthon és külföldön egyaránt. Nem marad le társaitól Berényi Viktória sem, kitartó szorgalommal készíti fotóit, három éve végezte el a fotóriporterit, ma pedig már művészként üdvözölhette édesanyja, a Művelődési Központ igazgatója, aki a hétköznapokon a főnöke. Az ünnepi szavak előtt a Desert Royal Acoustic zenéjét hallhattuk, majd az ünnepség végén meglepetés műsorral kedveskedtek a házigazdák.

A kiállítás szakmai megnyitását Szoboszlainé Kádár Anikótól hallhattuk:

IMG 8344-008Tisztelt Vendégek!Kedves kiállítók !
Amikor felkértek az alkotótársak hogy ezt a mai kiállítást nyissam meg-úgy éreztem nagyon könnyű a dolgom, hisz mindnyájukat ismerem, egy csoportban dolgozunk, vannak közös élményeink , céljaink. Hamar rájöttem azonban, hogy a feladat mégsem annyira egyszerű. Egy kiállítás képeit „felvezetni" felelősség .A cél pedig többnyire az, hogy a szemlélőnek valamilyen eligazodást adjunk. Ebben vannak konkrét tények az alkotókról, de nagy részben mégis azt gondolom, hogy egy teljesen szubjektív megközelítést fognak hallani.
Ha valamilyen csoportosítást szeretnék tenni a kiállítás anyagából, akkor a két legszembetűnőbb elkülönítést a festmények és a fotók adják. Annak idején a főiskolán azt tanultuk, hogy a fotó a pillanat megragadásának művészete, a festészet pedig az állandóságé. Ma már tudom, hogy ennyire szélsőségesen egyik állítás sem igaz. Világunkban semmi nem pillanatnyi és semmi nem állandó. Örök körforgás.

IMG 8337 3-003Berényi Viktóriától 10 fotót láthatunk. Ezek többsége természetfotó, másik része pedig az épített környezetet mutatja be. Viki kb. 6 éve foglalkozik aktívan fotózással, ami egyben a munkája és hobbija is. 2011-ben szerzett fotóriporteri szakképesítést. A művelődési központ közművelődéssel foglalkozó munkatársa, a rendezvényekről készült fotóit gyakran láthatjuk a Szókimondóban is. Az itt kiállított munkái engem teljes mértékben meggyőztek arról, hogy Viki fotói egyrészt rendkívül tudatosan felépítettek, másrészt pedig arról árulkodnak, hogy a hétköznapi témákat is képes valami teljesen más dimenzióba emelni. Ebben van a lényeges különbség az avatatlan kéz kattintgatása és a harmadik szem által is érzékelt világ között. Drámai erővel bír számomra az a Pécs belvárosáról nappal készült fotó, amely a város legmagasabb, de egyben emberek által nem lakott, szellemházát mutatja be. élettelensége ellenére mégis az épület színes és a környezet fekete-fehér. A szellemház a halott és a környezete él? Vagy éppen fordítva ? A Pécsről készült éjszakai fotó hangulata is magával ragadott. Itt, ahol a sötétségé a hatalom, mégis a fények által nyomon követhető az élet, az ember jelenléte ismét az örök körforgást juttatja eszembe. A nappalok és éjszakák váltakozásának ritmusát, a születést, amely már eleve magában hordozza a halált, a fényt, ami- vel együtt jár az árnyék; a rosszat, amiben mindig ott van a jó is.
A természetfotók hangulata egy megnyugtató, vágyott világ, a természetnek olyan helyszínei, amely minden ember szívéhez közel áll. Az erdő csöndje, a fák a patakok, a vízpart, a kövek...

IMG 8342 2-006Varga István képeit is két nagy csoportra bontanám. Az egyik az absztrakt alkotásoké, míg a másik a naturális megfogalmazásoké. Most is csodálom Pistában azt a bátorságot, amivel képzeletben világokat képes bejárni .Erre a lélekutazásra több alkotás címe is utal: pl. A bolyongó lélek, Dimenziók, a Naphoz közel. Közülünk mindenki képes ezekre az utazásokra, álmainkban szembesülünk ezzel leginkább. Tudunk is beszélni róla...talán- és vannak akik ezeket az élményeket akkor élik újra, ha lefestik és megmutatják másoknak is. Azért is nehéz értelmezni sokszor az absztrakt képeket, mert a túlzott anyagiság és földhözragadtságunk miatt elveszítjük azon képességeinket, amelyek segítenék a megértést. Ezeknek a képeknek a színvilága is arra utal, hogy nem kell a konkrét világ konkrét színeihez alkalmazkodni. Minden átírható, újraértelmezhető, újrateremthető.
A képek másik nagy csoportja a fürdővárosi hangulatot adja vissza alakos, természethű formában. Lehet érezni a gyógyvíz jellegzetes illatát, a lángosét, a napolajét. Pista sok időt töltött a strandon egészen gyermekkorától kezdve. A fürdőzésnek nagyon régi kultúrája van az emberiség történetében és ismerjük a hangulatát is. A nagyméretű alkotásokon a szoboszlói fürdő pillanatképei láthatóak szinte fotószerű ábrázolással. Az egyes jelenetek nem fognak át akkora perspektívákat, hogy abból kompozíció adódjon, ezért szükség volt azok összekombinálására. Ez elég nagy kihívás a művész számára, mert a fény –árnyék viszonyok, a színek változásai viszont egységesek kell hogy legyenek. Ilyenfajta ábrázolásnál nem lehet egyszerre több irányból érkező fény, nem keveredhetnek a nézetek- vagyis összességében nem szabad véteni a perspektíva szabályai ellen. Ezt a feladatot Pista sikeresen megoldotta. Így születtek ezek a jó hangulatú ,üde színfoltjai a kiállításnak.

IMG 8337 2-002Kátay Gyula képeinek egyetlen közös címet adnék:" Elrugaszkodás a valóságba". Nem tévesztettem el, nem azt akartam mondani, hogy elrugaszkodás a valóságból. Fülemben csengenek Gyula szavai... legutóbbi beszélgetésünk alkalmával mondta a következőket."... lehet, hogy amiben élünk nem is az a valódi világ, hanem akkor éljük meg a valóságot, ha más dimenziókba kerülünk...?!" A gondolat visszaköszön a képeken : a párhuzamos világok, a tér-idő kérdése, a lét-és nemlét viszonya. ... és mindebben az ember, az ember földi élete. Témáiban gyakran alkalmazza a Bibliából ismert 7-es számot, amely egy misztikus szám - pl. hét szentség, hét bő esztendő, hét szűk esztendő, hét főbűn és a hét erény -. A hét erény megjelenik alkotásain is – mindegyiket megfestette –csodálatos kompozíciók születtek az adott témákból.
Lehet hogy most nem is jut hirtelen mindenkinek eszébe mi a hét fő erény, ezért felidézem. Ez úgy lesz teljes ha az ellentétpárok is elhangzanak vagyis a hét főbűn.
ALÁZAT- KEVÉLYSÉG JÓRA VALÓ BUZGÓSÁG- LUSTASÁG
JÓAKARAT- IRÍGYSÉG ADAKOZÁS- FÖSVÉNYSÉG
SZELÍDSÉG- HARAG MÉRTÉKLETESSÉG- TORKOSSÁG
TISZTASÁG-BUJASÁG
Néha szembesülnünk kell azzal, hogy milyenek vagyunk, ezekből a tulajdonságokból melyek azok, amelyek jellemzőek ránk. Képesek vagyunk-e változni, változtatni? Könyörtelenül ilyen kérdéseket zúdít ránk a képein keresztül Gyuszi is. A festészetben ez a csodálatos, hogy szavak nélkül is beszélnek hozzánk a színek és vonalak- megszólítanak, kérdőre vonnak, szembesítenek és feloldoznak. A technikai megoldás is ezt az elmélkedő életfelfogást támasztja alá az aprólékos, elemző módszerével.
Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke blog bejegyzésében olvastam az erényről írott gondolatait, ami a mai ember számára is megszívlelendő lehet: „ Az erények rendszere összefügg, gyakorlójának integritást, életutat ad. A legfontosabb erény voltaképpen egyetlenegy: aki az Egészet érzi , az egyben érzi azt is, hogy az egész merre fejlődik, és hova megy. A kör itt zárul be: ahhoz, hogy az Egész Egészként kialakuljon, legyen és maradjon, az Egészet építeni és nem rombolni kell."
Ehhez az építkezéshez a kiállítók ma itt mind hozzájárultak. Köszönet érte.

A kiállítás megtekinthető június 23-ig.

IMG 8317-001

IMG 8337-004

IMG 8342-007

IMG 8360-010

 

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)