Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

A Magyar Kultúra napja Hajdúszoboszlón

DSC 0082-004A Magyar Kultúra napját 24 éve ünnepeljük. Kölcsey Ferenc a korabeli kézirat szerint 1823. január 22-én véglegesítette a Himnuszt, melyet a hatóságok 1989 őszén vettek jogszabályi oltalom alá. A Himnuszra való utalás az alkotmány szövegének része lett. A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai idén, hosszú évek óta először, hajdúszoboszlói művészt kértek fel az ünnepi műsor megtartására.


Tegnap este, Ember, hova tartozol –címmel Galánfi András előadóestjét élvezhették a jelenlévők, a felújított Bocskai rendezvényközpontban. A műsorban szintetizátoron közreműködött Fazekas Csaba előadóművész.

DSC 0075-002A régi mozi zsúfolásig megtelt. A vendégeket Berényiné Szilaj Ilona, a KMVMKK igazgatónője köszöntötte, majd átadta a szót Kocsis Róbertnek, a városi kulturális bizottság elnökének, aki beszédében jól válogatott idézeteken keresztül bizonyította, milyen fontos számunkra a kultúra.
„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." mondta Kodály Zoltán. Kocsis Róbert egészen Arisztotelészig ment vissza: „ A műveltség jó sorsban ékesség, balsorsban menedék." és természetesen Klebelsberg Kunot is idézte: "A magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti ismét naggyá." (1922)
Beszédét Kölcseyvel fejezte be: „Őseink országot és szabadságot szereztek és hagytak nekünk; illő, hogy mi is szerezzünk, mi is hagyjunk valamit maradékainknak."
Ebbe a gondolatba illik, hogy az ünnepségen a Zichy Géza zeneiskola növendékei léptek fel Mákné Simon Mária művészeti vezetésével. Az ifjú zenészek a Múltunkban a jövőnk pályázat keretében álltak össze egy népzenei produkcióra. Peterman Lili, Kaszás Hédi, Major Dóra, Molnár Nikolett, Rácz Máté, Elek Hajnalka, Zombori Szimóna és Ifj. Vetró Mihály november óta próbálnak együtt, műsoruk nagy tapsot kapott a közönségtől.

A történészek kutatásai alapján Kölcsey 1822 végén kezdte írni a Himnuszt. Nyáry Krisztián szerint ihletője egy 1821-ben megjelent, Rimay János által írt vers volt. Kölcsey akkoriban nem írt verset, az írás valahogy még is megdobogtatta a szívét, elért a lelkéhez, amit Galánfi András különösen fontosnak tart a művészetben.
Előadó estjén Latinovits Zoltánt idézte, aki szerint mindennél többet ér, hogy „a lelked legyen a helyén!" Galánfi András, vagy, ahogy a szoboszlóiak ismerik Tusi, verseit is ebben a szellemben válogatta és adta át a közönségnek. A fantasztikus hatást Fazekas Csaba játéka tette tökéletessé. A jazz zenész remekül kötötte össze a verseket, hangolta a közönséget a következő produkcióra.
Az összhatás minden bizonnyal sokakat gondolkodásra késztetett: Ember, hova tartozol?

DSC 0088-006

DSC 0072-001

DSC 0077-003

DSC 0086-005

Szoboszlói Színes– Kiss Klára
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)