Payday Loans
2024 április 27, szombat
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Szabó Csabának is menni kell

IMG 7375-006Hónapok óta benne van a levegőben, de csak tegnap látott napvilágot az a hír, miszerint a Hortobágyi Nonprofit Kft. igazgatójának, Szabó Csabának is távoznia kell posztjáról. A Hajdú-Bihari Napló kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájától, csak egy szűkszavú, rövid közlemény érkezett.

 

 

 

IMG 9840 másolata 2 másolata-010Ebben arról tájékoztatnak, hogy eredetileg is, csak átmeneti időre nevezték ki a cég élére, teljesítette a rábízott feladatot, és ezentúl máshol folytatja a munkáját. Most még azt sem lehet tudni, hogy ki lesz az utódja, és mikortól. Amit a külső szemlélő is észrevesz, az nem más, mint hogy hónapok óta forrong a Hortobágy. Olyan állapotban van, mint a vulkán a kitörés előtti hetekben. Talán még sikerül elfojtani, vagy kirúgni a renitenseket. Átszervezésre hivatkozva mindent meg lehet csinálni! Három hete, október 26-án, a behajtási ünnepségen, még csak poénkodtak, hogy a Hortobágyon az a szokás, akinek nem tartanak igényt a munkájára a következő szezonban, annak kirakják a szűrét! Most így járt Szabó Csaba is! Valószínű, hogy ekkor már csak ő volt, aki nem tudta, hogy ki a következő vezéráldozat.
A tét most hatalma! 9000 hektár, ami 900 millió forint támogatást jelent. Ennek a megszerzése, és a haverok közötti szétosztása a cél. Ez lebeg most a döntéshozók szeme előtt. Ennek az érdekében még arra is képesek, hogy a korábban elnyert 7,5 millió euro-s (LIFE pályázat) támogatást visszaadják. Persze ez sem olyan egyszerű és ez még nem lefutott dolog, mert 2013. június 6-án érkezett Brüsszelből egy levél Dr. Illés Zoltán államtitkár részére az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságától, melyben Karl Falkenberg komoly aggodalmát fejezi ki azért, hogy az elnyert pályázatot vissza akarják mondani. Egy idézet a levélből:
"Szeretném felidézni, hogy erre a projektre azért esett a választásunk, hogy biztosítsuk egy kiemelten fontos élőhely típus (Pannon sós puszta és sós mocsár) megőrzését, amelyben Magyarországnak központi szerep jut, mivel az Önök országa rendelkezik a legkiterjedtebb ilyen jellegű élőhellyel"
IMG 9498-008Természetesen birtokunkban van az eredeti levél is és a magyar fordítás is.
Véleményem szerint, aki erre is képes, hogy egy ilyen pályázatot visszadobjon, nem vezérelheti más cél csak, hogy a haveri kört minél előnyösebb helyzetbe hozni, addig, míg nem késő. Ennek a célnak az elérése érdekében történtek ezen a nyáron a tisztogatások. Aki útban volt mindenkit letakarítottak a terepről. Ezekről már érintőlegesen mi is beszámoltunk. Mielőtt Zilahy urat és munkatársait kitessékelték, már több embert is elzavartak, azt is, aki a pályázatot írta, a juhászat ágazatvezetőjét és gondnok feleségét, és mindenkit, aki az elképzelésük megvalósításának útjában állt. Csak akikről már mi is beszámoltunk: Zilahy István, Varga Emese, Veres Mária, Bartalan Edit, Garai Zsuzsa. Nem beszélve azokról, akik nem tudták feldolgozni a pusztítás látványát és kórházba kerültek: Garai Lajos csikós és Kordás József sportlovas-edző!
A másik oldalon természetesen ment az erővonalak megerősítése. Mivel útban van Máta, nem kell az elnyert pályázat, ezek csak akadályozzák a legújabb kori földosztást, ezért a felsővezetést is átszervezték! Minden azért van, hogy 9 000 hektár földet ki tudjanak osztani: ezért lett Szilágyi Gábor HNPI igazgató kitüntetve (megvásárolva) egy évvel ezelőtt,ezért került a nonprofit VM-hez és aztán HNPI-hez, ezért rúgták ki Gaál Gyulát a korábbi igazgatót, ezért nevezték ki Sárosi Eleonórát, (Szilágyi Gábor feleségét) igazgató helyettesnek. Egyre több forrásból megerősítik, hogy mindezek levezénylése Dr. Kun Péter kezében van. Hivatalosan Dr. Szabó Csaba ügyvezető 2013. június 14-én írta alá a Dr. Kun Péter megbízási szerződését,(megkaptuk azt is) de mint tudjuk, már előtte hosszú időn keresztül segítette ezt a projektet. A megbízási szerződést olvasgatva néhány elgondolkoztató momentum jutott eszembe. A szerződés három fő területet jelöl ki számára, melyben szakértői tanácsokkal kell ellátni Dr. Szabó Csabát, döntései meghozatala előtt. Senki nem vitatja, hogy a vállalkozását kiválóan irányítja Kun Péter, hisz telephelye és vállalkozása feltűnő módon gyarapszik, pályázatai is sikeresek. Információnk szerint, jelenleg a Csegei út mentén olyan méretű lovarda építésébe kezdett, melyre az állami ménesek is büszkék lehetnének. Kifejezetten jó érzékkel tudja a szénát is értékesíteni. A kulturális és a rendezvényszervezői tapasztalatáról már megoszlanak a vélemények. Mi is beszámoltunk róla, és „sokan" láthatták az augusztusban rendezett Hortobágyi Lovasnapok „frenetikus sikerét". Olvastuk a jövő évi Nyeregszemle-szerződés megkötésének híreit, sőt ennek a felemelő pillanatnak részesei is lehettünk. Szinte sugárzott a három aláíró a boldogságtól, hogy ezt is megcsináltuk. Joggal mondhatom, nem sok olyan lovasnap volt eddig a Hortobágyon, ahol több volt a versenyző, mint a néző. Ez az idei ilyen volt, ehhez csak gratulálni lehet valóban. Külön dicséret illeti a kommunikációért felelősöket, mert olyan cikkek, hírek és szalagcímek jelentek meg, hogy „eddig soha nem látott embertömeg a lovasnapokon", majd néhány nap múlva, „Hortobágyra költözik a nyeregszemle", később „kómából kezd ébredezni a lovasnapok rendezvénye". Minden csak tálalás kérdése.

IMG 9592-009


A kulcskérdés ebben az ügyben az, hogy milyen létszámú állatállománya marad meg a Hortobágyi Nonprofit Kft.-nek?
Erre a kérdésre határozott, konkrét és hivatalos választ kell kapni Szilágyi Gábortól, mint a Hortobágyi Nonprofit Kft. vagyonkezelőjétől, illetve Dr. szabó Csabától, vagy az őt követő legújabb igazgatótól, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Az állatok tervezett létszáma ugyanis meghatározza az annak eltartásához szükséges földterület mennyiségét. A Kft. állatállományának jelenlegi létszámadatai nyilvánosak. Ha esetleg e számok csökkenését tervezik, abból messzemenő következtetéseket lehet levonni, illetve az is pontosan kiszámolható , hogy a Kft. a jövőben hány dolgozót lesz képes foglalkoztatni. A Hortobágy térségében lezajlott földpályáztatás nyerteseinek döntő része ma nyilvánvalóan nem rendelkezik az elnyert területek vállalt kezeléséhez szükséges állatlétszámmal, és jelentős részük nem rendelkezik az ehhez szükséges forrásokkal sem, rendelkeznek viszont fontos belső információkkal.

IMG 9339-007


Az sem véletlen, hogy Kun Péternek jogviszonyt kreáltak a Hortobágyi Nonprofit Kft-ben. Igaz, olyan feladatkörökkel, melyekhez előéletében semmilyen módon nem kötődött. Így viszont legalább júniustól „legálisan" vehet részt egy állami vállalat döntéshozatali mechanizmusában. De mi van a március és június között eltelt időszakkal? Milyen alapon tevékenykedett Dr. Kun Péter Hortobágyon, milyen alapon befolyásolt minden döntést, milyen alapon vett részt a földpályáztatás előkészítésében, illetve a Hortobágyi Nonprofit Kft. általa többször megfogalmazott szétverésében? Előbb, vagy utóbb ezekre a kérdésekre is választ kellene adni, akár egy olyan sajtótájékoztatón minta tavasszal a 40 éves születésnapi rendezvényen. Az külön élmény lenne, ha erre is eljönne Fazekas Sándor miniszter úr, mint ahogy eljött a januárban is. Ennyi információ után az alapkérdést KELL tisztázni! Ennyit megérdemel az a több mint 200 dolgozó, akik valóban nem tudják, hogy mi lesz a jövőjük!

IMG 0065-001

A Nyeregszemle szerződés megkötése-hatalmas tömeg a háttérben


 

IMG 0081-002

Barátság örök időkre


 

IMG 7029-004

2013-01-28 Fazekas Sándor és Szilágyi Gábor sajtótájékoztatót tart


 

IMG 0525-003

2013 Behajtás: "Akinek nem tartanak igényt a munkájára, kirakják a szűrét!"


 

IMG 9339-007

"Soha nem látott embertömeg a 2013-as Lovasnapokon"


 

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)