Payday Loans
2024 május 08, szerda
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Az első figyelmeztetés a Hortobágyon

IMG 9529-007A vasárnapi záróképpel majdnem egy időben égett a nádas a Hortobágyon. Az öregek azt mondták, ez volt az első figyelmeztetés fentről.
Tudósítanom kellene a XLVII. Hortobágyi Lovasnapokról, de nem tudom, hogy fogjak bele. Furcsa érzés kavarog bennem, bárhonnan közelítem meg a dolgot, mindig oda jutok, hogy itt valami nagyon nem kerek.

Már a közvetlen előzmények is arra utalnak, hogy itt most valakik ugyanúgy improvizálnak kicsiben, mint a kormány nagyban. Néhány hete még azt hallottuk, hogy nem lesznek idén Hortobágyi Lovasnapok, Alig telik el néhány nap és olvashattuk a Lovasok.hu honlapján, Pajlócz András írásából, hogy a döntéshozók nincsenek tisztában felelősségük súlyával. A Hortobágyi Lovasnapok nem egy sörmeccs, amit vagy megrendeznek, vagy nem. Az írás itt olvasható: http://www.lovasok.hu/index.php?i=75545 Majd újabb néhány nap múlva már arról szóltak a hírek, hogy mégis lesz, nem olyan, nem akkora, és nem akkor, amikor megszoktuk. Itt az első MIÉRT? Mi volt a baj a korábbiakkal?

Még el sem csitultak a hullámok, érkezett a következő sokkoló hír. Szinte néhány nap eltéréssel ismét tisztogatás következett. Kirúgták a Mátai Ménes vezetőjét, Zilahy Istvánt. Varga Emese idegenforgalmi vezető nem várta meg, hogy kirúgják, inkább felmondott, mert egy bizonyos szinttől lejjebb már nem hajlandó adni még a nevét sem. Pár nap elteltével kirúgták Garai Zsuzsát, a Mátai Ménes versenyzőjét. MIÉRT?:Mert hangot adott véleményének, és kijelentéseivel sértette a munkáltatója érdekeit
A MIÉRTEK feltevését nem is itt kezdeném.
A 2010-es kormányváltás után a kétharmaddal rendelkező többség úgy döntött, hogy lecseréli az állami cégek vezetőit. Ekkor kezdték a sort Gencsi Zoltánnal, a génmegőrző kft. ügyvezető igazgatójának leváltásával.
MIÉRT? Válasz azóta sincs, pedig volt rendőrségi feljelentés százmilliós károkozás gyanújával. Hónapokig keresték a hortobágyi Nokiás dobozt, benne a milliókkal. Azóta sem találják. Ismerős recept. Akkor nagyon is alkalmas volt arra, hogy bizonyítva lássák a kirúgás okát. Sokáig csend, folyt a rendőrségi vizsgálat, majd megszüntették az eljárást bűncselekmény hiánya miatt. Na, de ez már kit érdekelt két év elteltével. Az a lényeg, hogy a kiszemelt embert sikerült félreállítani.
Nos, a MIÉRTEKET ettől az időponttól kellene feltenni, hátha valaki meg is tudná válaszolni.
Ilyen gondolatokkal a fejemben vártam a szombati megnyitót. Az elsők között érkeztem, még örültem is, hogy nincs tolongás, sorállás. Ami viszont meglepett, hogy később sem volt, sőt még délután sem. A tribünön 5-6 fős csoportok ültek, akik várták településük versenyzőjét. Teljes fokú volt az érdeklődés hiánya. A délelőtti versenyszámok után, a délutáni megnyitóban dr. Szabó Csaba, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője üdvözölte a versenyzőket és a megjelent közönséget. Már az elején egy mondata nagyon bántotta a fülemet. Örült annak, hogy ilyen sokan kijöttek a versenyre.
A képek teljesen másról tanúskodnak, akár délelőtt, akár délután készültek. Sőt még azt is megkockáztatom, hogy elég szomorú, hogy az igazgató úr nem emlékszik a korábbi évek lovasnapjainak látogatottságára. Mi most emlékeztetőként néhány fotót kikerestünk a közelmúlt anyagaiból.
Nagyon vártam a jövőképről tartott eszmefuttatást is. Az is nagyon rövid volt, „annak még nincs itt az ideje", és egyébként meg ez a verseny más, mint az eddigiek, és más emberek csinálják. Ismét egy sor MIÉRT? Miért csinálják más emberek? MIÉRT kell, hogy más legyen? MIÉRT nem volt jó a korábbi?
Kézzelfogható, ép érvek felsorakoztatását várnánk, és lehet, hogy még a kirúgásokra is megtalálnánk a megfejtést. Mikor áll már ki valaki az emberek elé, és vállalja, hogy ez az egész az ő ötlete volt. Ne reménykedjen senki, hogy már túl vagyunk a nehezén. Azt csiripelik a madarak, hogy a feketeleves még ezután jön. Következik a legelők újra felosztása, most már nemcsak a vezetők, hanem a dolgozók elküldése, finomabban megfogalmazva, átszervezés.
A madárvilágban a költési időszaknak már vége, de a hortobágyi madarak most is felejthetetlen hangon csicseregnek. Akinek füle van, az tudja, hogy előbb vagy utóbb kihallik belőle az igazság is.

Az első öt fotó a mostani Hortobágyi Lovasnapokon készült, a következő négy az elmúlt években. A képek minden aláírás nélkül is magukért beszélnek.

0001k-009

0002k-010

IMG 0077-005

A nyeregszemle megállapodás aláírása

IMG 9508-006

IMG 9671-008




 

A következő fotók a korábbi években készültek.

DSCF2460-001

DSCF2462-002

DSCF2757-003

DSCF7987-004

Szoboszlói Színes– Buzási László
A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
-5 #1 ubi40 2013-08-06 06:41
"Szegény" fideszes bérenceknek kötelező volt a megjelenés a rekkenő hőségben :D ,de gondolom jól meglettek fizetve érte.(trafik,zs íros állás,pár hektár legelő stb... :-* )
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)