Payday Loans
2024 április 24, szerda
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Egy éves a BVS!

422591_345421658836673_100001065257646_1029205_1998097984_n-013Barát Vagyok! Segíthetek? Manapság ritkán hallható szavak, és persze még ha el is hangzik valahol, sokan csak hitetlenkedve néznek, és rögtön azon törik a fejüket, vajon mi a svindli a dologban? Ilyet sajna önzetlenül egyre ritkábban hallani, pont ezért indult a szoboszlói kezdeményezés hihetetlen keretek között.



 
 
2012. január elején pár hajdúszoboszlói fiatal úgy döntött meg akarja váltani a világot. Ők még hittek a tündérmesékben és az elmúlt egy év szerencsére Őket igazolta! A jó tényleg győzedelmeskedhet a gonosz felett, csak a harcok elég nehezek és az út elég göröngyös, de hittel, akarattal és összefogással minden nemes kezdeményezés célba érhet! A BVS is erről szól! Nekem van sok felesleges könyvem, posztolom egy erre a célra létrehozott oldalon és közben szétnézek, valaki ajánlott-e fel egy rossz szőnyeget, amit a kutyám alá keresek. A dolog gyors, kényelmes és egyáltalán nem kerül sokba. Információ áramlás, némi bartellel összekötve. A nagy össznépi adok-kapok önzetlen segítőkkel és néhány koordinátorral, önkéntes moderátorral remekül működik! Persze azért vannak nehézségek,de itt jön a képbe megint a jól kitalált csoport, szabályzattal és hihetetlen ötletes emberekkel, akik számára nincs lehetetlen! A könyvek Szoboszlón vannak, de DSC_0158-021Nyíregyházára kellenek, a szőnyeg pedig Szombathelyen hever egy sufniban. Sok kényelmes ember itt adná fel a projektet, úgy ahogy van. A BVS pedig ezt oldja meg! A szomszéd srác ugyanis minden héten megy Nyíregyre, és hasonló módon található fuvar Szombathelyről is. Pici szívesség, hatalmas jócselekedet, gyakorlatilag kockázat nélkül. Ezt ismerte fel az a több ezer ember, aki az elmúlt egy éve alatt csatlakozott a remek ötlet nyomán kidolgozott csoporthoz.
Persze, ahogy a mesékben, a BVS-ben sem ment minden simán. Peti, Géza és Katinka már az indulás pillanatában tudták, hogy nem lesz egyszerű dolguk. Bár az ötlet kiváló, (segítsünk egymásnak önzetlenül, mindenkinek legyen meg a napi, heti egy jó cselekedete) az ember még is csak emberből van, és ahogy az lenni szokott, a gyors siker és népszerűség vonzotta az olyanokat is, akik hasznot akartak húzni a csoport működéséből. A szabályzat és a tagság azonban hamar kizárta soraiból a nyerészkedőket. Voltak telhetetlenek is, akik szemtelen módon akaszkodtak a jó szándékú emberek nyakára és egyből mindent akartak. A BVS azonban nem erről szól. Senki nem kaphat a csoporton keresztül autót, lakást, új számítógépet. Erre egészen egyszerűen nincs lehetőség. De sikerülhet egy ideiglenes kölcsön autó, ami megoldja a problémákat, tető a bajba jutott feje fölé, ha megfelelő a hozzáállás és még sokáig sorolhatnánk a létrejött segítségeket, melyek az elmúlt egy év alatt valósultak meg.
DSC_1758-002
Rögtön az első órákban sikerült albérletet találni és azonnal jöttek a felajánlások is. Kinőtt , nem használt ruhák, játékok, használati tárgyak cseréltek gazdát pillanatok alatt és közben önszerveződő módon folyt a rászorultak segítése. A BVS tagjai úgy döntöttek létre hoznak egy saját kezdeményezést, Egy tál étel címen, melynek keretében vasárnapi ebédet adnak néhány rászoruló családnak. A barátok a neten dobták össze a főzni kívánt étel hozzávalóit. Aki akart részt vett a jótékony akcióban. Hozott, amit vállalt, egy kg krumplit, két csomag tésztát, stb. és egy remek bulin vett részt, ahol a közös főzős meló végén az volt a legnagyobb öröm, ahogy a sok éhes száj jól lakott.

DSC_0188-027A barátok hamar kinőtték Szoboszlót, a BVS országos facebook csoport lett. Az elmúlt egy év alatt számtalan Egy tál étel rendezvényt bonyolítottak le és még mindig tele vannak ötletekkel.
Köszönik a támogatásokat, az önzetlen segítők nélkül a csoport nem működne! Az elindulásnál olyan vállalkozók vettek részt a csoport munkájában, akik nélkül szintén elhalt volna a kezdeményezés. Neveket már nem sorolunk, mert olyan sok lenne, hogy reggelig ülnének a monitorok előtt. Meg egyébként sem ez a lényeg. A tagok és segítők valahogy belül érzik a pozitív hozadékát a jócselekedeteknek, és ez mindennél többet ér! Több barát mesélte az elmúlt egy év alatt, hogy Ő igazából sokkal többet kapott, mint adott a BVS által! Hiszek benne, hogy apránként és kicsiben tényleg meg lehet váltani a világot, és a BVS egy jó út a megvalósításhoz!

DSC_4134-004Mindenki tudja, hogy nem egyszerű egy ilyen csoportot összetartani. Van, aki eddig volt lelkes és lesz, aki ez után fogja jobban húzni a szekeret. Van, aki így gondolja, van, aki úgy, de ez nem baj! Semmi sincsen, ami mindenkinek egyformán tetszik, semmi sincsen, ami mindenkinek egyformán jó, énekli Halász Judit. S ha már dalok, „Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni!” A BV S-ről órákig lehetne sztorizni és ez jó! Köszi a lányoknak és a fiúknak, hogy munkájukkal lehetővé teszik a csoport működését, mert kell egy hely, ahol lehet jókat tenni!

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. április 24., szerda, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)