Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Országos turisztikai rendezvény első állomása Hajdúszoboszló

IMG_6086-010A Magánszállásadók Országos Szövetsége országos turisztikai Road Show-t szervezett, melynek első állomása január 15-én, Hajdúszoboszlón volt. A programon szakemberek mondták el az idei évre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. A konferencia végén került sor a gyakorlati kérdésekre, melyek nagy részére a hallgatóság nem kapott választ a budapesti előadóktól.


Főleg adó ügyben volt foghíjas a prezentáció, pedig az érdeklődőket, az állandó változások miatt, elsősorban ez a pont érdekelte volna a legjobban.

A szervezőknek Hajdúszoboszlón sokat segített, Máté Lajos, a Hajdúszoboszlói Önkormányzat Turisztikai Bizottságának elnöke és Kabály Zsolt, a hajdúszoboszlói TDM vezetője. A helyi szakemberek bemutatták a vendégeknek Hajdúszoboszló elmúlt évi eredményeit, a világhírű fürdőváros 2013-as programját és a következő évek terveit. Rövid bevezetőjükben elhangzott, hogy Budapest után a legtöbb vendégéjszakát ismét Hajdúszoboszlón töltötték el a vendégek 2012-ben!
A szoboszlói segítő stáb fontos tagja volt még Sléder Tamás adószakértő az önkormányzat részéről, aki pontosításra váró kérdésekkel érkezett a tájékoztatóra, és Pincésné LoósVilma, a Hajdúszoboszlói Fizetővendéglátók Egyesületének elnöke, aki levezető elnöke volt a rendezvénynek.
IMG_6036-003

Elsőként Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője tartott előadást a turizmuspolitika aktuális kérdéseiről. Elemezte a tavalyi év első tíz hónapjának vendégéjszaka számait, melyek valamennyi küldő országból emelkedést mutattak. A főosztályvezető legfontosabbnak témájának a minősítést tartotta, mely alapján a szolgáltatók bekerülnének egy védjeggyel ellátott rendszerbe, mely közös érdek mindenki számára. Ennek elérése érdekében a Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszer fontosságát, működését és célját kell megismertetni a szolgáltatókkal, melyek köre hamarosan bővül az ifjúsági szálláshelyek, panziók, és vízi megállóhelyekkel.
IMG_6063-007

Nemes Andrea a béren kívüli juttatásokról szolva elmondta a Szép kártya és az Erzsébet Utalvány turizmust és vendéglátást érintő változásait 2013-tól. Nem szólt arról, hogy az érintettek szerint az üdülési csekk kivezetése és a SZÉP kártya lassú bevezetése jelentősen hátrányosan érintette a piacot. Csak nem egy év maradt ki, a jól működő üdülési csekk után és a biztató szavak ellenére is pontosan látszik, hogy sokkal több új bejelentkező már nem lesz erre a területre. Sajnos nem sok olyan cég működik az országban, mely tud és akar is kafetériát adni az alkalmazottainak.
IMG_6079-008

Második előadóként Kiss Zoltán tanácsos lépett az emelvényre zsebre dugott kézzel.A fiatal ember az NGM Jövedelemadók és Járulékok Főosztályáról érkezett és a a turizmust érintő adózások változásairól adott tájékoztatást. Rövid előadásában megemlítette a munkahelyvédelmi akciótervet is.

IMG_6085-009
Barcsa Lajos, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség Igazgatója a fogyasztóbarát vállalkozásokról, tanúsítási rendszerekről, pályázati témakörökről tájékoztatta a hallgatóságot.

Bár a fogyasztóvédelem részéről tudtak megyei kollégát delegálni, sajnos a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya nem képviseltette magát a rendezvényen, pedig lett volna kérdés feléjük is, hiszen a magánszállásadók már adhatnak reggelit vendégeiknek és ezzel kapcsolatban kíváncsiak lettek volna a hatósági elvárásokra.

IMG_6033-001

A program szervezőjeként Szabó István, a MOSZ elnök bemutatta a 2009-ben alakult szövetséget, majd részletesen ismertette a koronát, mint a Nemzeti Tanúsító Védjegyet a magánszálláshelyeken. A jelenlévők közül többen megjegyezték, hogy sajnos még kevesen ismerik, a vendégek körében még nem elismert tanúsítvány.
A szakmai délután utolsó előadói, Lehoczky László, az MKB ügyvezetője és Szabadics Viktória a K&H banktól, a SZÉP-kártyáikat mutatták be.
Hajdúszoboszlón 1450 fizetővendéglátó van regisztrálva, az előadások elsősorban Nekik szóltak volna, a Hotel Béke konferencia terme azonban egyáltalán nem volt tele. Az pedig megint más kérdés, hogy ha többen lettek volna, akkor sem biztos, hogy elégedett tésztvevők sokasága vitatta volna meg a felvetődött kérdéseket.
Mivel az öt állomás első megállója volt Szoboszló, kíváncsian várjuk a Gyulai, Siófoki, Hévizi, Büki tapasztalatokat.
Az előadások anyaga az alábbi linken olvasható http://hajduszoboszlo.hu/szakmai-anyagok
Szoboszlón a szakemberek úgy döntöttek kora tavasszal szerveznek egy másik fórumot, melyre kifejezetten gyakorlati témákat hoznak.
Az érdeklődők remélhetőleg hamarosan véleményezhetik a társadalmi vitára bocsátott új turizmus törvényt. Az érintetteknek ez is fontos feladata lenne, még az elfogadás előtt!

Az öt helyszínre tervezett program következő állomása január végén Siófokon lesz.

IMG_6035-002

IMG_6048-004

IMG_6049-005

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)