Payday Loans
2024 április 19, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

A tetűirtás kötelező!

260px-Male_human_head_louseSzoboszlón is van tetűjárvány. A tetvesség sajnos még mindig tabu téma, pedig az idei tanév megkezdése ismét meglepetést okozott több családnak. A tetű ugyanis nem válogat, mászik fejről fejre és egyáltalán nem „finnyás”. Szereti az ápolt hajú, tiszta embereket is.
 

A szoboszlói adatok szeptember végére várhatók. A védőnök a napokban is járják az intézményeket, mi pedig hasznos információkkal szeretnénk hozzájárulni a tetű elleni kampányhoz.

Bárki lehet tetves. Nem szégyenkezni kell és titkolózni, inkább megelőzni a bajt! A gyógyszertárakban pár száz forintért kapható olyan szer, amivel hatásosan védekezhetünk a tetű ellen!

Júliustól a módosított egészségügyi törvény szerint, az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguk nem gondoskodnak a kis élsőködők elpusztításáról és környezetük fertőtlenítéséről. A fejtetvesség elsősorban a gyerekközösségekben okoz gondot, a tetves gyerekeket ugyanis nem lehet kitiltani a közösségből, és ha szüleik nem figyelnek oda kellő pontossággal az irtásra, könnyen újra és újra megfertőzhetik társaikat. A visszaeső családokról a hatóságok nyilvántartást vezetnek, és a jövőben rendszeresen ellenőrzik őket.

Az egészségügyi törvény június 30-án kihirdetett és július 1-e óta hatályos módosítása szerint az emberi testen élősködő ízeltlábúak - így a fejtetvek, a lapostetvek és a ruhatetvek - irtása és a ruha fertőtlenítése továbbra is a fertőzött ember vagy gyerekek esetén a szülei kötelessége. Ha valaki ennek a kötelességének nem tesz eleget, akkor az állami egészségügyi szervek hivatalból elvégzik az irtást, és ezt az érintettek tűrni kötelesek.

Tetűvizsgálat

Az iskolaorvos vagy a védőnő az óvodákban és iskolákban rendszeresen, legalább havonta egyszer ellenőrzi a gyerekeket. A tetűirtás és a fertőtlenítés eddig is a tetves ember - vagy szülője - kötelessége volt. Ha egy óvodai vagy iskolai ellenőrzés során a védőnők tetves gyerekeket találtak, írásban, az országos tiszti főorvos által kiadott sablonlevélben tájékoztatták erről a szülőket. A levélben figyelmezetnek arra, hogy az egész családot vizsgálják át, tanácsot adnak arra is, hogy milyen szerekkel, hogyan kell kiirtani a tetveket, hogyan kell fertőtleníteni a környezetet.

Vannak országok, ahol a gyerek addig nem mehet vissza a közösségbe, amíg nem irtják ki a tetveit, Magyarországon azonban erre nincs lehetőség, ha a szülők a felszólítás ellenére nem végzik el az irtást, gyereküktől az iskolában, óvodában játék közben a többiek könnyen újra megkaphatják az élősködőket. A megyei tiszti főorvosok szerint a védőnők vagy a népegészségügyi hivatal munkatársai az ilyen családokat meglátogatták, ha a család körülményei indokolták, tetűirtót is vittek nekik, majd elmagyarázták, mit kell tenni. Ha kellett, segítettek is, de az eddigi gyakorlat szerint csak nagyon ritka és indokolt esetben végezték el maguk a fertőtlenítést.

A július 1-től hatályos módosítás újdonsága az, hogy ezentúl az egészségügyi szervek képviselőinek el kell végezniük az irtást, ha a szülők nem tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek. A törvény alapján ezentúl akár az iskolaorvosok is tetvetleníthetik a gyereket, és a törvény arról is rendelkezik, hogy a kezelés bárhol történhet, és azonnal végre kell hajtani.

 

Nyilvántartják a visszaesőket

Az ellenőrzéseken rendszeresen fennakadó gyerekek vagy felnőttek családjáról a kistérségi népegészségügyi intézetek nyilvántartást vezetnek. A kistérségi hivataloknak a nyilvántartást egy miniszteri rendelet szerint kötelességük elkészíteni. Bár a súlyos eltetvesedés általában a rossz körülmények között élő családokra jellemző, az ÁNTSZ interneten is olvasható tájékoztatása szerint "a tetű demokrata, téves hiedelem, hogy a tetvesség csak piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő. Hangsúlyozni kell, hogy a tetűt könnyű elkapni, és bárki megfertőződhet vele, szégyellni nem kell, de tiszta körülmények között élő családokban is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék a gyerek fejét!

Tetűirtás

A teljes tetűirtáshoz legalább két alkalommal kell kezelni a hajat, bármilyen készítményt is használunk. Ennek az oka az, hogy a fejlődő lárvákat tartalmazó peték burka igen ellenálló, így nehezen jutnak át rajta hatóanyagok. Ezek a kezelést „túlélő” lárvák miután kikeltek, a második kezelés során pusztulnak el. Mivel a petékből általában 9 nap elteltével kelnek ki a fejtetvek, ezért célszerű a második kezelést 10 nap elteltével elvégezni!

 

Tetűhatározó

A fejtetű 3-4 mm hosszú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja. Vérszívó, mindig a hajban marad, naponta 6-12 alkalommal táplálkozik. Az éhezést rosszul tűri, ezért tárgyakon, ágyneműben nem sokáig él meg. A nőstény naponta 6-8 ovális alakú, apró, gyöngyházfényű petét (serkét) rak a hajszálak tövéhez, elsősorban a halánték-és tarkótájra. A tetű a serkéből 6-8 nap alatt kel ki. Szaporodásuk aránylag gyors, egy nősténytől akár 200 utód is származhat, tehát az eltetvesedés viszonylag gyorsan megtörténhet. Ennek ellenére egy-egy fejen - ha csak nem nagyon elhanyagolt - ritkán van 5-10 tetűnél több. Közvetlen érintkezéssel, esetleg közös sapka- vagy fésűhasználattal terjednek. Betegséget nem terjesztenek, csak viszketést okoznak, undorkeltőek. Irtásuk gyógyszertárban kapható samponokkal viszonylag egyszerű, a hajra erősen tapadó serkéket pedig sűrű fogazatú tetűfésűvel vagy körömmel lehúzva lehet eltávolítani a fejről.

 

Forrás: Internet

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)